Megújult a Március 15. tér

Megújult a Március 15. tér
Megújult a Március 15. térMegújult a Március 15. tér
 

A Budapest Szíve Program három, egymással összefüggő projektből áll.
A három projekt, a már átadott „Belváros új fő utcájának kiépítése – I. ütem” valamint a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” 2,2 milliárd forintos beruházása, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem”, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,7 milliárd forintot ad az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A teljes beruházás megvalósulása után a Belváros – összhangban az Akcióterületi Tervvel, a Támogatási Szerződés valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) céljaival – az itt lakóké, itt dolgozóké, az idelátogató turistáké, ezen belül elsősorban a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz.

A Budapest Szíve Program „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0003) projekt eredményeképpen megújult a Március 15. tér valamint hosszabbá vált a Duna-parti korzó.

Ennek első ütemeként átépítésre került a Március 15. tér északi részén található romterület – a Contra-Aquincum –, a hozzá tartozó bemutatóhellyel együtt, a romokat befedték, hogy az utókor számára még jobb állapotban megmaradjanak. A tér hangulatát meghatározzák a látványos design elemek. Összesen 46 db pad, 12 db egyedi tervezésű rozsdamentes acél forgószék díszíti a megújult teret. A lakosság már birtokba vette a teret, egyre többen használják a különleges forgó acélszékeket is. A környezettudatosság jegyében 3 helyen lehet elhelyezni a szelektív hulladékot, de 40 db hagyományos hulladékgyűjtő is a tisztaságot szolgálja. Az utcabútorok időtálló anyagokból, fémből, fából és kőből készültek, a térburkolat anyaga alapvetően mészkő és gránit, amely rendeltetésszerű használat esetén igen hosszú élettartamot biztosít. A díszburkolat elkészítéséhez többféle követ használtak fel. Süttői mészkőből 2986 nm, gránitból 7875 nm, porfírból 377 nm és anrochtei mészkőből 113 nm került beépítésre. Itt található a város leghosszabb padja, amely elválasztja a tér burkolt és parkosított részeit.  A padról – attól függően, hogy hová ülünk le – mindig más és más arcát látjuk a Gellért-hegynek, a Budai Várnak vagy az Erzsébet hídnak. Innen is csodálatos fényképeket készíthetnek majd a turisták.

A hely történelmi emlékeit, a város fejlődését és a Duna partján megtelepedett különféle kultúrák örökségét őrzi a kőburkolatban megörökített római Limes, amelyen táblák jelölik a nagyobb erődítmények helyét. A falmaradványok és a romok a felújítás során csúszásmentes és fűtött üveglapok alá kerültek. Érdemes megállni itt pár pillanatra egy kis történelmi elmélkedésre, letekinteni a lábunk elé is, hiszen a tér burkolatába „belekarcolták” a Duna vonalát. A régi Limes mentén álló legnagyobb erődök alaprajzával díszített burkolatba süllyesztett kőtömbök mentén sétálva eljuthatunk Cuccium-ból – vagyis Újlaktól – egészen Carnuntumig, amely az Ausztriában található Bad Deutsch-altenburg római-kori neve. A térépítészet során új helyre költöztették Tar István: Barbárok harca a rómaiakkal című szobrát is. Az öt lábon álló bronz szobor 1970 óta látható a téren, 12 álló – fekvő alakot, egy lovat, pajzsokat és jelvényeket ábrázol a műalkotás, amely immár meghittebb környezetben díszíti a teret.

Megújult a zöldfelület is, melynek nagysága 3403 nm-ről 5300 nm-re növekedett. A felújítás során az eredeti növényállományt jórészt meghagyták. A kivágott 53 db fa helyett 99 darabot telepítettek és 46-ot átültettek. A park Duna felőli oldalán elsősorban a tölgy-kőris-szil ligeterdőket idéző fafajok kerültek kiültetésre, amelyek a tér belső részén is helyet kapnak. A tér a Duna felől nagylombú lombhullató fákkal határolt, helyenként kisebb-nagyobb átlátás nyílik a budai oldalra.

A pihenést és a relaxálást a tér északi részén, a templom oldalában süllyesztett térrészben kialakított illatozó „fűvészkert” teszi még élvezetesebbé. A növénykazettákat a középkor gyógynövényeit és rózsakertjeit idézve rózsa, levendula, rozmaring és liliom díszíti. A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom mellett oszlopokon áll Szent Kinga és Szent Hedvig szobra, amelyek a tér megújulásával különös légkört adnak a ligetnek, gyönyörű látványt nyújtva egyúttal őrzik is a kolostorok hangulatát idéző különleges templomkertet.

A Duna parti rész újdonsága, hogy folyamatos járdán sétálhatunk az Erzsébet-híd alatt és itt kerékpárút is készült. A korzó folytatásaként a Petőfi téren is kiszélesedett a gyalogosfelületet, valamint gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki a Március 15. tér felé. A Petőfi kút át lett helyezve, fel lett újítva, iható vizéből felfrissülhetnek az új pesti korzón sétálók, városnéző turisták. A Március 15. tér felújítása során különös hangsúlyt kapott az egészséges életmód népszerűsítése. Azok, akik a közlekedés környezetbarát módját választják, jó helyen járnak itt. A kerékpárral közlekedők megpihenhetnek a téren, ennek érdekében 9 helyen összesen 28 db kerékpártároló is épült a projekt részeként. Ezek összesen 56 kerékpár biztonságos elhelyezésére adnak lehetőséget. A kerékpárút folytatása és integrálása a kerékpárutak hálózatába a Március 15. tér déli részének átépítéséhez illeszkedik, amely a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése II. ütem projekt része lesz. Ennek előrelátható időpontja 2012-2013.

A projekt keretében megújult a Piarista tömb is. Építésekor a XIX.-XX. század fordulóján az akkori városépítészeti koncepció szerint az átjáró a Kígyó utcát hosszabbította meg a Duna irányába. Most ismét visszakapta régi funkcióját. Az átjáró alatt csodálatos panoráma tárul szemünk elé, a Gellért-hegy és az Erzsébet-híd. A téren megszűnt a parkoló, a teret így visszakapta a lakosság. A város és a folyó újból találkoznak egymással.

Az épület is új életre kelt: földszintjén új üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyílnak meg. A korzó folytatásaként kiszélesítették a gyalogosok rendelkezésére álló felületet. Ismét lehet sétálni a Piarista közben, amely így újra szervesen kapcsolódik a Kígyó utcával.

Az átépítés nemcsak módosította a közút vonalvezetését az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig, de ki is egészítette egy új kerékpárút-szakasszal. A projektnek köszönhetően Budapest történelmi szíve ismét az itt élőké és a turistáké.

A mostani területen a BKK hathatós közreműködésével sikerült a projektet befejezni. A BKK folytatja a Budapest Szíve Program fővárosi projektjének megvalósítását. A következő lépésben a Széchenyi – korábban Roosevelt – tér újul meg.

Szent Kinga és Szent Hedvig szobra

Árpádházi Szent Kinga IV. Béla magyar király lánya volt, aki feleségül ment V. Boleszláv lengyel fejedelemhez. Hozományával és adományaival a tatárok elleni küzdelmet és később az újjáépítést segítette elő. II. János Pál pápa 1999-ben avatta szentté. A szobor egy 2m magas korinthoszi oszlopon áll, a fenséges, karcsú teremtés egy liliom szálat tart a kezében. Testét hosszú ruha takarja, fején korona látható, amely alól a fátyol a földig ér. Az alkotást 2002-ben állították ki. Szent Kinga szobrával szemben a lejárati lépcsőnél található Szent Hedvig szobra, aki I. Nagy Lajos magyar király lánya és Ulászló lengyel király felesége volt. A lengyel nép minden idők legnagyobb királynőjeként tiszteli ma is. A szobrot 2009. október 18-án, a lengyel-magyar barátság jegyében lepleztek le. Az, hogy a két szobor egymással szemben található, a két nép közti barátságot, hidat szimbolizálja.

A pénteki ünnepélyes projektzáró rendezvényt a Hot Jazz Band együttes koncertje zárja. Az 1985-ben alakult együttes az 1920-as, “30-as, “40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjének eredethű megszólaltatója, zenei stílusuk méltán illeszkedik a megújult, meghitt Március 15. térhez.