Március 15. tér megújítása

Március 15. tér megújításaMárcius 15. tér megújítása
 

A Budapest Szíve Program alapvető célja, hogy erősítse a történelmi belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. Az elmúlt időszakban megfigyelhető szigetszerű városrehabilitációs kezdeményezések helyett egy olyan szemlélet alapján törekszünk Budapest központjának megújítására, amely a belvárost egy fejlesztendő egységként kezeli. A Március 15. tér megújításának igénye már évek óta napirenden volt.

Eredmények

A projekt eredményeképpen az Erzsébet híd pesti hídfője
és a Duna-parti korzó déli része újult meg.

 

  • Első ütemként átépítettük a Március 15. tér északi részén található romterületet – Contra-Aquincum -a hozzá tartozó bemutatóhellyel együtt.
  • Az eddig főként parkolóként funkcionáló tér a sok felújított zöldterülettel és kialakított gyalogos felületekkel impozáns parkká vált.
  • A korzó folytatásaként kiszélesítettük a gyalogosok rendelkezésére álló felületet. Ismét lehet sétálni a Piarista közben, mely így szervesen kapcsolódik a Kígyó utcához.
  • A Pesti Barnabás utca – Váci utca – Erzsébet híd által határolt északi térrészen teljes egészében megszűnt a járműforgalom. Ezáltal, valamint a nagy zöldfelületeknek és vízjátéknak köszönhetően jelentősen javult a tér levegőjének minősége és csökkent a zajterhelés.
  • A Belvárosi plébániatemplom mellett egy süllyesztett füvészkertet alakítottunk ki.
  • A park megújításának keretén belül fákat és új növényeket telepítettünk. Az így kialakított új közösségi tér – kilátással a Várhegyre – kellemes találkozó helye az itt lakóknak és az ide látogató turistáknak.
  • Megújult a Piarista tömb is, földszintjén új üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyíltak.

 

Március 15. tér megújítása
Március 15. tér megújításaMárcius 15. tér megújítása
 

A megvalósítás

A BKK 2011. február elején kapcsolódott be a Budapest Szíve Program projektek vérkeringésébe, segítve a megrendelői oldal döntés-előkészítését, illetve a döntések gyors meghozatalát. Megtapasztalva a korábbi vezetőség gyenge belső kommunikációját, a BKK a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft-vel együtt a futó projektek minden részletre kiterjedő felülvizsgálatát vette a vállára.

A BKK irányítása alatt az akadályok rövid időn belül elhárultak, a műszaki átadás-átvételi eljárás 2011. augusztus 16-án sikeresen lezárult.

 

Galéria megtekintése