Rendhagyó osztályfőnöki órák a Belvárosban

Le a falfirkákkal!
Le a falfirkákkal!Le a falfirkákkal!
 

A Budapest Szíve Program keretében az EU jóvoltából megújultak a Belváros kiemelt helyszínei, utcái, terei az élhetőbb, kulturált, emberléptékűbb környezet kialakítása érdekében. Az elért eredmények megőrzésének fontosságáról előadássorozat indult 10 belvárosi középiskolában, hiszen célunk a megelőzés, a tájékoztatás, értékein megóvása. A Budapest Szíve Program keretében az elmúlt héten több V. kerületi középiskolában rendhagyó osztályfőnöki óra keretében szakemberek hívták fel a diákok figyelmét a grafitti-mentesítés fontosságára, a falfirkálás, rongálás káros, környezetromboló hatásaira.

2012. február 8-án a Veres Pálné Gimnázium, február 10-én a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium felsőbb éves tanulói hallgathatták meg az edukációs előadásokat, melyek keretében a Belváros-Lipótváros Közterület Felügyelet ellenőrzési igazgató-helyettese, Ilka Gábor, a Szeretem Budapestet Mozgalom titkára, Moravcsik József és a Budapesten összefirkált felületek tisztítását végző cég képviselője, Klinger Ottó osztotta meg tapasztalatait a diákokkal. Az események moderátorai Kőváry Anett, a Class Fm Morning Showjának műsorvezetője és McMenemy Márk tévés műsorvezető voltak, akik mindketten elkötelezettjei a témának. Kőváry Anett rádiós műsorvezetőként rendszeresen kommunikál a fiatalabb generációval és tapasztalata szerint megfelelő információátadással és tájékoztatással elejét lehet venni a graffitizés kapcsán is annak, hogy valaki ezt a formáját válassza az önkifejezésnek. Anett szerint a korai tájékoztatás preventív jelleggel bír. McMenemy Márk szerint a falfirkák ugyanolyan nem kívánt elemei egy városnak, mint a kutyapiszok, és a rendszeres, tudatos, összehangolt fellépés szemléletváltást eredményezhet a falfirkázásban leginkább érintett korosztály számára.

Ilka Gábor hazai és külföldi példákon keresztül mutatta be a graffitizés városképet romboló hatásait, valamint részletesen beszámolt arról, hogy milyen büntetési tételeket von maga után, ha valaki a szabályozás ellenére falfirkázik. Az előadásában felhívta a figyelmet a büntetési tételekre, a hatályos jogszabályok szerint a falfirka – művészi értékétől és az okozott kár összegétől függetlenül – bűncselekménynek minősül. 200 ezer forint feletti károkozás esetén, akár börtönbüntetés is kapható.

Moravcsik József, a Szeretem Budapestet Mozgalom képviselője bemutatta a diákoknak a Szeretem Budapestet Mozgalmat, annak tevékenységét. Beszélt a fővárosi falfirka-mentesítési program felépítéséről, eredményeiről és a visszatartó erő kialakításáról a falfirkák esetében.

Idén közel 200 millió forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat a takarításra. Előadásában elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően rendszeres graffitimentesítési akciókat szerveznek és mára hatékony együttműködés alakult ki a graffitisek felkutatását végző rendőrség és a graffitiket eltüntetni kívánó civil egyesületek, szerveződések között.

A több száz budapesti kültéri graffiti letakarítását irányító Klinger Ottó, kisfilmek és képek segítségével ábrázolta a tanulóknak, milyen nehéz és költséges munkával lehet a falfirkákat eltávolítani, s ennek technikai hátteréről is beszélt. Klinger Ottó kiemelte, hogy a graffitizés során használt festékek nemcsak környezetünket, hanem saját egészségünket is károsíthatják.

Annak érdekében, hogy a diákokat jobban bevonják a graffitimentesítéssel összefüggő szemléletformáló aktivitásba, a Budapest Szíve Program egy kisfilmpályázatot hirdetett meg, melynek lényege, hogy akik 1 perces kisfilmben bemutatják, hogyan csúfítják el a várost a falfirkák és mit lehet tenni ellenük, s ezt feltöltik a www.facebook.com/antigraffitigroup oldalra, egy okostelefont nyerhetnek. A pályázat kiírói nemcsak diákok, hanemminden, környezete szépségét megóvni vágyó jelenkezését várja a kisfilmpályázaton.